lördag 30 maj 2015

Ring, klocka, ring...

En uppmärksam bloggare har tolkat in en betydelse i min tidigare rubrik som gör att jag byter. Klockan klämtar för mig...kan ju leda tankarna till något mindre kul. Min tanke var mer att en tid är slut och något nytt kommer, alltså lusthustiden. Så då blir det till att ringa in den nya tiden... Klämta, var ett sätt att ringa genom att bara slå med kläppen mot klockan. Blir inte samma ljudeffekt och kunde vara tecken på fara. 
Förra helgen ljöd klockan i allafall och jag ringde in lusthustiden. Då var det skapligt väder och vi kunde ta årets första frukost där inne. Vad som sedan hänt vet ni alla, men det är ju inte lönt att klaga över vädret. Det är som det är...kallt och eländigt. Jag får tänka på det som var då och det som kommer...för det gör det väl ändå?!
Jag plockade runt bland mina prylar o pinaler och några fick flytta ut till lusthuset på sommarvistelse.

Madonnan, som under sin innevistelse visst blivit vit sedan förra året, står på sin vanliga plats. Hon passade bättre vit till det svarta och vita nere i nya källarrummet.
I den loppisfyndade bokhyllan står allt porslin jag loppat ihop. Senaste tillskottet var muggar och ett fat.
Det tar aldrig slut! Rätt var det är så dyker något nytt upp som jag inte sett förut. Tycker det passar bra här ute och ser lite så där provensalskt ut med fransk text på några av sakerna. Nu får det snart inte plats mer. På bordet jag målade tidigare i våras skulle olivträdet stå, men det verkar mer dött än levande så det får bli något annat där.
En växt har fått flytta ut. Vet inte vad den heter, men ser ganska skojig ut.
Ljuslyktan är en loppad ljusstake och en gammal glasburk som min mor hade gelé i och som jag limmat fast. Gelén fick så fint mönster om man vände upp den på ett fat.
Lite "fuskblommor" är aldrig fel.
Då var den lilla rundturen i lusthuset klar och över allt vakar min kära skyddsängel. Nu är det sorgligt att jag inte kan sitta där ute när det äntligen är helg efter en mycket hektisk vecka. Klart jag kan sitta där, men det är inte roligt när det regnar och är så ruggigt. Då är det skönare att vara inne i huset.

Musikalen med 30 barn på scenen är över och nu väntar betygssättning, skolresa, kanoting och avslutningar. Hade personalfest i går kväll som innehöll resa med både buss, båt och häst innan vi fick njuta av supergod mat och härlig trivsel.

Idag blev det lååångsam städning och bakning av rabarberpaj som ska avnjutas fram på kvällen. Friherren står för maten. Man får trösta sig med lite tända ljus och kanske rent av ta sig en liten klämtare...

tisdag 26 maj 2015

Gungeli gung...

Nu äntligen är hammocken klar och och jag kan lägga mig till rätta och börja vagga mig själv till ro. Nå ja, till det krävs väl ett antal filtar och plädar och jag kanske inte ens vågar ta bort regnskyddet. Men i själva verket har jag inte tid att ligga där heller, så förhoppningsvis har sol och värme anlänt precis lagom till min ledighet.Taket har jag ju redan skrivit om och nu är det på plats i relativt rätt format. Hänger lite, men det är sånt man får bortse ifrån. Kostnaden i pengar har blivit minimal eftersom det är mycket återvinning. Blev ju den där kostnaden i ett mindre ryggskott och värkande rygg, men det får man också bortse ifrån. Är resultatet bra så var det värt det.En avlagd madrass fick bli ny dyna och ena delen av förra madrassen blev rygg. Köpte nytt tyg, men snålade så det räckte inte till sidorna och baksidan av bakstycket. Då går man till sitt lilla loppisförråd och letar fram ett hemvävt gammalt lakan och lite spets.För att sätta extra piff på det hela sydde jag fast en gammal gardinkappa jag virkat en gång i tiden. Sånt har man inte tålamod till längre, men det går att fynda billigt på loppis.Så nu är jag rätt nöjd med resultatet och ser fram emot varma kvällar, liggande här med en riktigt bra bok. Har en lååång lista över böcker jag vill sluka i sommar.
Det blev inte mycket fotat under vår lilla road trip. Det var ju kallt så vi satt mest i bilen och stannade sedan på Brunneby musteri och käkade en härlig buffé. Men vi såg rapsfält som var så starkt gula i solens sken att det nästan gjorde ont. Det här är rapsfältet jag ser på väg hem från jobbet. Står ibland en stund och bara tittar just vid dessa träd. Ligger alldeles vid kyrkogården och här blir så vackra siluetter mot vattnet och solnedgångar. 
Nu regnar det igen och resten av veckan tycks bli likadan.

Just nu på jobbet håller vi på med en musikal skriven utifrån filmen Frost. Över 30 elever sjunger och agerar på scenen och jag är berättare. Fantastiskt roligt att göra en sådan här produktion tillsammans med duktiga medarbetare som fixar det mesta. I kväll är det premiär och i veckan blir det fler skolföreställningar och kvällsföreställningar för allmänheten.

En solig helg skulle sitta fint efter det.

lördag 23 maj 2015

Rycka sig hän i hänryckningens tidNu blir det ett kort inlägg bara för att önska er alla en härlig pingt, denna hänryckningens tid. Idag gläder oss solen med sin närvaro även om vindarna är allt annat än varma. Första frukosten för i år i lusthuset. Där beslutade vi oss för att ta en liten roadtrip, vart får ni se i morgon. Den där göra-listan gömmer vi till senare.

Njut av dagen!

tisdag 19 maj 2015

Att förbereda sig inför solens strålar

Ja det är väl det jag har gjort och gör. Jag har ju skrivit om rottingstolarna jag och Friherren inhandlat till en av våra altaner. Nu är även dynorna och ett par små kuddar klara. Det som fattas är just solen och värmen och en och annan växt också.
Det blev så mycket rymligare nu när det inte blev bord, stolar och liten soffa som tidigare. Nu kan vi sträcka ut benen.
Ikea och Rusta är inte dumt när det gäller att få till det skapligt utan dyra pengar.
Frångick helt den vita linjen här och valde färgstarkt tyg i dynerna. Kändes som om det behövdes lite färg till detta. Små pallar för 29 kr får bli fotpall eller bord att sätta kaffekoppen på eller kanske vinglaset.
Mitt andra projekt, som jag nu är klar med, var ju taket till min hammock. Det ser måhända enkelt ut så här på bilden men jag kan lova att jag fick nog lite svart tunga... Hade ju det gamla tyget som mall och ritade, klippte, skarvade och sydde. Fick tänka ut en lösning med kardborreband då det inte gick att ta isär hammocken. Nå väl, dags för provning...och det passade inte! Hörnen, ni vet som sådana där fotohörn man hade förr, passade inte alls. Det var bara att uttala de där svarta orden och sprätta bort alla hörn, kanaler och kardborreband och sy om. Vet fortfarande inte hur det blev så fel när jag ritade av det gamla så noga, möjligtvis hade det med tyget att göra. Nu är taket där och skulle ge skydd för solen... 
Nu håller jag på med dynan som görs av en avlagd madrass. Upptäckte att jag snålat när jag köpte tyg så jag fick skarva med ett loppat linnelakan. Fast det blev lyckat då jag dolde skarven med en spets. Funderar nu på en annan dekoration på dynan, återvinning av något virkat...ni kommer få se.
I dag betalar jag för den dåliga arbetsställningen med rejält ont i ryggen. Gick omkring med böjd rygg över tyg och mätte och klippte, inte alls bra.


Nu sitter jag här och tittar ut genom fönstret och längtar ut och efter värme. Tittar på min lilla akvarell där jag hämtat motivet ifrån Rugen. Längtar till havet...

Men som någon uttryckte det; 

"lär dig att dansa i regnet istället för att vänta ut stormen"


söndag 17 maj 2015

Dygnet har bara 24 timmar...

...fast ibland tycks man tro att det går att trycka in några till. En intensiv vecka ligger bakom mig, vilket syns här på bloggen då inga inlägg gjorts. Det har varit både arbete, lite "måste-göra" hemma och socialt umgänge. Ett envist försök att sitta nere vid sjön och fika tillsammans med goda vänner och trotsa avsaknaden av värme har genpmförts. Vi blev rejält frusna men värmdes upp av god mat hemma hos dem efteråt. Roligt att äntligen få till sådana där träffar som man bara pratar om att man ska ha, men tiden bara rinner iväg och så har det plötsligt gått ett år.
När fick du en blomma av din man senast...hm...vad ser jag där? Ja ja, man tager vad man haver. Men nog var den märkligt vacker så här denna rabarberblomma? Rabarbern växer så det står härliga till nu. Och gott är det! Problemet är ju bara att det måste till en hel del socker för att kunna använda den eller? Har någon tips där det inte ingår en massa socker? Smaken är ju underbar.Under fredagen och lördagen besökte vi en mycket god vän nere i mörkaste Småland. Ja även hennes trognaste vän förstås.Pratar du om mig?
Jag är en lugn och trygg gammal hund som ger matte mycket kärlek och sällskap.
Som vanligt blev det mycket prat och skratt men också en liten tur i samhället. Där finns en anläggning med små trädgårdshörnor efter tema. Just nu är det inte så mycket blommor, men det är fina tankar till varje vrå.Här var det tystnaden och stillheten.
Detta handlade om andlighet. Om du tittar noga ser du korset gjort i armeringsjärn.

Men det var kallt som bara den så det blev kaffe och räkmacka därinne med efterföljande loppisrunda där eftersom det är en hjälporganisation som står för allt.Helt otroligt att det aldrig tar slut med fyndande av detta porslin. Nu hittade vi muggar också...Har ju fyndat massor av just detta porslin för en femma eller tia. Jag har allt i lusthuset. Det är tallrikar, fat, skålar, kannor,kaffekoppar, ja allt tänkbart. Jag använder det bara i lusthuset under sommaren. Tjugofem kr för detta.
Optimist som jag är, köpte jag dessa i plast för kommande små picknickar. Lite roligare än de gamla kåsorna vi brukar använda. Just i dag känns det avlägset att sitta ute i backarna med fikakorgen, med det kommer får vi tro och hoppas.Sedan fyndade jag faktiskt kläder. Tror aldrig jag köpt kläder på loppis. Men detta var precis min stil både på kläderna och prislappen eller vad sägs om kläder som nya för 80 kr?
Nu väntar det jobb här hemma. Det ska sys dynor till rottingstolarna som vi köpt till altanen på framsidan. Efter att ha tänkt i många olika banor och flera varv, köpte vi två bekväma stolar att ha där istället för någon matgrupp. Det är ju ändå mest vi två hemma nu och vi har andra ställen där vi kan sitta flera. Så nu har vi mycket mera plats där och har fått en bekväm plats att sitta och läsa på. Men dynor ska fixas innan jag visar bilder på detta. Och inte blir det vitt utan riktigt färgglatt som omväxling.

Så var det taket till hammocken som ska bli klart och även ny dyna till den. Kanske rent av tur att värmen dröjer så jag blir klar med mina projekt...

Ett av mina olivträd mår bra och är på gång. De andra två är det mer tveksamt om hur det ska gå. 

Ha det gott alla och håll ut värmen sägs komma på torsdag.

söndag 10 maj 2015

Som när gullvivan blommar för en törstande själ

Så fantastiskt mycket gullvivor det är i år. Som tur är lyser de upp min tillvaro när inte solen gör det. I dag känns det som höst, så grått och regnigt. Först nu som det tycks ljusna lite över nejden och solen börjar anas. Jag törstar verkligen efter sol och värme nu och alla stunder i lusthuset.
Blomvasen i dag bär också den på minnen från barndomen. En vas som alltid fanns i mitt hem och som fylldes av olika blommor. Just i dag var det min mors födelsedag och då brukade jag leta reda på gullvivor och sätta i den. Färgkombinationen gult och lila blir väldigt vackert tycker jag. Fatet har också hängt med från den tiden.
En intensiv helg ligger bakom. Lutspelande sonen var med vid denna invigning av utställningen och underhöll. Han har också spelat in musikstycken på luta som nu finns med i bildspel i utställningen. Lite kul då han också plockat upp några musikstycken ur greve Brahes lutsamling.
Så här tjusig var han. En av hans bröder undrade om Gustav Vasa var på besök, medan en av mina bästa vänner tyckte han är en kopia av Erik XIV och avrådde honom på det betämdaste att äta ärtsoppa.
Jag är tacksam att sonen håller sig till samma storlek i kläder. Det tog mig mycket tid och möda att sy dessa kläder, samtidigt som det var roligt, men jag gör helst inte om det...


Några bilder fråm utställningen.


Så vacker mot den rosa väggen.


Mycket intressant att titta på.Mycket att läsa och lära.Utställningen pågår ända till nästa vår då den går vidare till Skokloster, så chanserna att se den är många.Ja tänk om Visingsborg och Brahehus inte brunnit utan funnits kvar. 

Man blir hungrig minsann av att springa på stan och vandra runt på utställningen. Det blev både fika, pub och restaurangbesök. Roligast av allt var att alla sönerna var med och deras tjejer samt lutspelarens svärmor.

Som alltid: underbart är kort.

Nu får det bli lite jobb och vardag igen.

Men det lilla och enkla som jag vårdar så väl.
Som är mäktigt att tämja har en plats i min själ.
I sin tidiga ungdom ingen vänder sig om
Men i mitten av livet för en rik ålderdom
Finns det stunder att gömma i sin djupaste själ

Som när gullvivan blommar för en törstande själ


onsdag 6 maj 2015

Hur än stormen viner, bakom molnen solen alltid skiner.

Jodå, i går var det allt annat än sol. Då var det blåst och regn och höstmörker. Idag visar sig solen igen. Visserligen ser jag den inifrån och då genom "fifty shades of grey", men det är solen, det är jag säker på. 
När det var så trist här i början av veckan har dessa blommor piggat upp mig. Tänk så härligt att bara få en bukett blommor utan att fylla år eller ha gjort något särskilt. Men det var inte Friherren som samlade poäng, utan en väninna som hade vägarna förbi.
Fick mig att minnas en gammal man från min ungdom som kom och besökte mina föräldrar och gav min pappa blommor lite då och då som uppskattning för hjälp han fick. Han sa alltid så här på klingande småländska och lite läspande ljud, då han hade i stort sett bara en stor tand i nederkäken: 

-Joho, se en sa allt ta å ge blommera mens en lever, fö se sen ä dä fösent å inga nötta te.

Så där är det ju, vi borde visa varandra uppskattning lite oftare och inte bara vid högtidsdagar. Kanske genom att plocka en bukett blommor, bjuda på en kopp kaffe eller ett telefonsamtal och några vänliga ord. 
Min Mårbacka längtar ut precis som jag. Tror nog att hon ska få bo med mig i lusthuset. Köpte ett par garderobsblommor i måndags som väl kommer få ersätta de två olivträden som nog dött. Ett står under vård, får se om det svarar på behandlingen.

Redan lillelördag och som vanligt blir det bara jobbet som gäller under veckorna. Finns ingen kraft kvar till något annat hur gärna jag än vill. Har nu inhandlat markisväv och nytt tyg till dynorna i hammocken, så det är bara att vänta på inspiration, tid och kraft.
När jag var på ett ställe där allt schampo och sånt är sååå mycket billigare, springer jag på denna madonna. Näe, inte nu igen tänker du. Jodå. Min efterkonstruktion blir att allt schampo, hudcreme och hårprodukter jag köpte var så mycket billigare att jag ändå efter madonnaköpet tjänade på affären. Sen var den ju så himla billig. Har satt den i söderfönstret, men Friherren har inget sett. Inte så konstigt för där var en redan innan.
Hennes tio cm kortare lillasyster, som nu fick lämna sin plats. Nu snart börjar ju flytta-runt-prylar-karusellen. En del ska ut till lusthuset, annat till de olika altanerna och då blir det omflytt även inne. Någon mer än jag som är så här galen och håller på?Ville bara visa att det finns annat än madonnor här också. Som det här härliga keramikpäronet på en bit drivved. som jag köpt på en slöjdmässa.Detta är ett lock till en varmvattensbehållare och som min far gjorde en ljuslampett av. Ger ett härligt varmt sken och väldigt inne just nu med koppar är det ju. Allting kommer tillbaka märker man med åren.I norrfönstret blommar årets pelargon och också den ska få flytta ut när det blir varmare.

"Att leva är inte nog, sa fjärilen.
- Solsken, frihet och en liten blomma måste man ha".

Naturligtvis håller jag med!