måndag 27 juli 2015

Regntunga skyar, vart än jag ser...

Den gamla låten kommer till mig när jag blickar ut över sjön och bara ser de tunga molnen. Jag kan gräma mig och klaga mig blå över denna eländiga sommar, men vad hjälper det? Ingenting. Men visst drar det ner mitt sinne otroligt mycket när jag tänker på hur det skulle/borde/brukar vara på sommaren. Det där med att sitta ute och vara ute hela dagarna, blir inte mycket med nu inte...

På trappan blommar fortfarande minipenséerna jag köpte till påsk. Men det är klart, ingen sol har torkat ut dem precis.
De limegröna penningbladen passar bra ihop med penséerna. Brukar ha lite perenner i krukor och sen sätta ner dem i någon rabatt på hösten.
Annars har det där med altanväxter blivit lite si o så denna kalla sommar. Brukar ju annars njuta så av blommorna. Nu blir det mest att kolla om de möjligtvis behöver lite vatten.
Någon blomma vill man ändå ha på trappan för att välkomna ev besökare.
Under helgen har vi haft besök av svåger och svägerska. Lite god mat och samvaro har lättat upp även om det grämer mig att vi inte kunde sitta varken ute eller i lusthuset. De har nu åkt hem och äldste sonen har åkt, så här är tyst och känns lite trögt. Har inte lust med just någonting. Tanken på att ledigheten snart är slut ligger och gnager som en liten sten i skon. När det fanns lite energi sydde jag denna kudde som egentligen är ett tallriksunderlägg.Dessa kuddar är gjorda av ett gammalt linnelakan och som jag dekorerat med textilpenna. Håller jättebra i tvätten.
Fick ett presentkort i blomsteraffär av mellansonen och köpte mig en ny kruka med växt. Visste inte att denna växt som jag har en av innan, är en sorts murgröna. Gjorde en krona som den kan slingra sig i.

Nu kan jag ana solen bakom molnen men det lär inte bli någon bländande solnedgång i dag så jag får nöja mig med en repris från en annan kväll.

Hoppas ni håller modet uppe och förgyller era dagar på det sätt som passar er. Jag får försöka tänka ut något tills i morgon för vädret lär inte bli bättre än så här.lördag 25 juli 2015

Sällare källare

Ja ni kanske kommer ihåg en konstig låt där texten löd: "då går jag ner i min källare, där lever jag sällare...". Nu handlade den om en ångmaskin och det har jag inte i min källare. Gästrummet har jag ju visat och sedan har jag tjatat om att vi håller på att måla och göra skämskällaren någorlunda så man kan ta ner folk där utan att sätta bindel för ögonen om de ska till gästrummet.Där nere har jag också mitt arbetsrum. 
Någon kanske också kommer ihåg att Friherren ville ha ett marint tema därnere vilket jag ifrågasatte lite. Nu har jag försökt hitta en gyllene medelväg och han får sitt tema. Den där galna loppisen gav en hög textilier, bland annat detta tyg som blev gardiner i fönstret.Loppisfyndad gardinstång och draperi för 30 kr. Ett typiskt fynd jag köpt utan att veta var det ska hamna och så plötsligt hittar det sin plats. Här bakom döljs proppskåp och resväskor och lite annat.
En hissgardin för 25 kr fick istället bli en väggbonad med Friherrens önsketema.
Av tygbiten som blev över sydde jag en lampskärm. Här tar vi till vara på allt...
Skåpet i form av ett skepp ska upp på väggen och en liten pippi i sitt lilla tittskåp har kommit fram.Kunde inte motstå denna gulliga sak. Passar bra ihop med den randiga duken och tavlan med gammal karta. Nu ska vi också försöka hitta en tavla med olika knopar som köptes på en loppis för något år sedan. Vi har börjat röja lite i det gamla pannrummet där det finns tusen saker. Gamla datorer, skärmar, saker som pojkarna haft... så just nu är det stökigt igen där nere men det är ju temporärt när vi röjer.
Stolarna som jag köpte på nätet och inte visste var jag skulle ha får stanna kvar nere i källaren. Både skåp och stolar är målade med chalk paint. Tyget fick bli lite marin light.
Tydliga sjömansmotiv men så milda färger.
Sydde ett draperi som hänger vid källardörren av detta tyget också.
Hann med lite färdigfixande av några småprojekt. Datumgrejen är från Panduro men har fått lite vit färg och text. Det andra är nog en kaffefilterhållare som jag målat om och målat dit lite text.
Får hänga på hyllan i arbetsrummet så länge.
Jag hann bli klar med veckans loppisfynd också. Den lilla pallen fick lite mer fyllning och ett nytt tyg samt vit färg. Den får stå i källaren för där kan bli lite kallt på golver vintertid.
På kvällen tänkte vi sitta ute och njuta av att solen verkligen lyste då och då, men det var ändå så kallt så vi fick ge upp efter att ha suttit invirade i plädar ett tag. Däremot sprang jag ut och fångade de vackra färgerna som vi bjöds på.

 Idag har inga färger synts till..grått, mörkt och regn. Dystert som bara den. All energi försvann och dagen likaså. Gjorde iaf en rackarns go paj på varmrökt lax. Dessförinnan tog jag ett bad ( i badkaret...var annars..?). Är väl bara brun utan sol och glögg som ska till nu.

Gästerna som skulle kommit idag kommer istället i morgon. Nu är det dags att ge sig ut i mörkret och åka till flygplatsen och hämta mellansonen som kommer hem från en underbar vecka på Kreta. Avunsjuk? Jag?
JAAAA...torsdag 23 juli 2015

Veckovill

Precis så känner jag det. Vilken dag är det egentligen? Och veckonummer? Datum? Det som är så viktigt annars ramlar ner på skalan och andra saker blir betydelsefullare.


Har man fest en måndagskväll och ytterligare trevligheter med nattgäster på tisdagen är det kanske inte så konstigt om man är veckovill. Kommer sedan äldste sonen hem blir det än mer konstigt, för han brukar komma till helgen. Härligt att vara fri från den annars fulltecknade almanackan och ta dagen som den kommer.
Som igår när vi hade vänner hos oss. Då blev det till att turista och trängas med massor av folk här utmed vår paradgata och faktiskt göra några små aha-upplevelser så här på hemmaplan och upptäcka affärer på ett nytt sätt.
Vi lät också den här dagen bli en latardag och åkte en runda i Östergötland och besökte några loppisar. En liten pall, spegelhängare och spets hittade sin väg ner i korgen.
Det gjorde även fatet och ljuslyktan. Det är ett elände när fina saker dessutom bara kostar fem eller tio kronor...Billigare än en chokladbit, men den försvinner ju och kommer inte trängas i något skåp. Å andra sidan varar glädjen prylarna ger längre och är kanske nyttigare trots allt.
Bilden återger inte riktigt färgerna på det här fatet för 30 kr. Tyckte det var så härligt höstlika färger och oavsett vad man tycker om det så är hösten snart här!!!

På vår tur besökte vi också en lite speciell musikaffär som varken har affärstider eller säljer på nätet, utan har öppet efter överenskommelse. Som tur är var ägaren hemma och vi fick komma in. Utbudet var stort och eftersom musikern i familjen var med stannade vi där en stund. Jag fick med mig nya strängar till min gitarr och nu ska sonen försöka få mig att komma igång igen. Han lockar med att spela banjo tillsammans med mig.
Så var nästa krön på plats. Det blev bättre med denna större än den lilla som satt där tidigare. Den lilla hamnar nog över en dörr i hallen den också. Så är det bara den stora som ligger i garaget och väntar på att bli tillfixad. Fönsterbräda är inhandlad så det är bara att sätta igång när andan faller på.
Nu vet jag faktiskt att det är fredag i morgon och vi har bestämt att det ska bli en jobbardag. Lite fredagsstädning, lite tvättstugearbete, lite trädgårdskötsel och kanske även lite röjning i något förråd. Det gäller att sikta på stjärnorna för att nå trädtopparna ju...

Till helgen väntas gäster igen. Då är det svåger och svägerska som kommer. Hoppas på vackert väder och några dukningar ute gör jag inte längre. Nu hotade vädergubbarna även med regn i massor och vatten i källare och annat elände. Vi får hoppas på att kunna ta oss de få metrarna till lusthuset.
Så här såg det ut i måndags när jag dukade med mitt lusthusloppisporslin.
Från kvällens träff med Ernst tar jag mig mig rådet att inte ha teflonögon utan jobba på att se det vackra i det lilla som jag omges av. Det måste även inkludera människor i min omgivning, att vi ser och uppmärksammar varandra. Det är nog viktigare än att sommaren kom av sig.måndag 20 juli 2015

Ännu en helg

Tänk så fort dessa sommardagar går. Man tycker man äger tid i massor och så har en hel radda dagar passerat utan att man riktigt förstått hur det gått till. Inte lätt att kombinera hinna med så mycket som möjligt och att bara vara och lata sig. Tillsammans blir detta kvalitetstid på något sätt, men den bit som saknas i år är väl ändå den yttre värmen.
Nu är altanmöblerna klara och jag tror nog det blev ett snäpp bättre och ljusare med den vita färgen.
Passar bättre ihop med soffan.
Som tur var så var vädret rätt OK i lördags så vi kunde fika här och fira yngste sonens sambo som fyllde år.
Mormorskopparna fram och så klart jordgubbstårta. Testade äntligen den där med karamelliserad mjölk och den var ljuvlig. Kanske att jag tar lite mindre digestivekex nästa gång så kolasmaken kommer fram ännu lite mer.
Är så glad för det stora olivträdet. Hoppas vi kan lyckas få det att överleva även nästa vinter.
Så årets altan blev så här. Håller på att virka små vimplar som ska hänga i fönstren bara. Får hoppas att vi kan sitta här många dagar ännu innan det är dags att packa ihop.

Gårdagen var gråare men inget regn förrän på kvällen. Vi besökte en fantastisk trädgård och gick runt och tittade på allt vackert.
Älskar dessa färger tillsammans.Underbart med dessa olika färgnyanser.
Vad finns bakom nästa krök?

The secret garden...som leder fram till en källa.
Vem vill inte sitta här och bara vara...?
Busken till höger har vi i vår trädgård men den är inte så stor ännu.
Vad hittar vi här?Vi köpte hem just den där kantväxten som var så söt.
Så vackra blad på denna busken.
Så fint när stenen införlivas med rabatten.

Platsen vi var på heter Ängs gård och tar emot besökare, har hemsida och blogg. Här finns också en underbar atelje där det skapas allehanda konsthantverk och ett våningsplan med försäljning.
Ja, snart är höststormarna här och vad passar då bättre än en tovad hatt i glad färg? Den fick följa med hem. Älskar ju denna typ av hattar och den satt som ett smäck på huvudet.

I kväll ska goda vänner komma till oss och vi hoppas på lusthusväder med solnedgång. I morgon kommer nästa kompispar och sedan väntas äldste sonen hem.

Det gäller att förgylla dagarna med gemenskap och roliga aktiviteter när solen inte gör det.
fredag 17 juli 2015

Nu är det gott att leva

Ja nu känns det mycket bättre när solen är framme och vädret är betydligt behagligare även om det inte är någon direkt värme att tala om. Men man kan hitta en plats vid en vägg eller så och då är det härligt. 
Har frossat i jordgubbar i år och köpt lite och lagt i frysen också. Väntar nu på att de amerikanska blåbären ska mogna så jag kan åka till självplockningen och frossa lite i blåbär också. Gå och leta i skogen är inte riktigt min grej numera. I morgon ska jag testa en jordgubbstårta av digestivekex, karamelliserad mjölk, jordgubbar och grädde med dajmbitar i. Mellansonens sambo fyller år så han undrade om inte jag kunde bjuda på något gott till fika i morgon. Annars har ju alltid fläder varit sommarens absoluta måste. I år har jag haft lite beslutsångest och velat fram och tillbaka huruvida jag skulle göra någon saft eller inte. Så läste jag ett blogginlägg av Klimateriehäxan som också bestämt sig för att inte göra denna saft. Kom fram till att hon har nog helt rätt. Jag menar hur mycket socker är det inte liksom och vem kommer dricka mest? Sonen som bor trettio mil härifrån vill ha, men hur ofta är han hemma? Och man kan ju köpa en flaska vid speciella tillfällen...eller? Jaha, så läser man Bittans blogg om hur hon självklart gör sommarens dryck nr 1...flädersaft. Och med jordgubbar i! Kommer det en enorm värme med torka eller ett häftigt regn i det närmaste löser sig frågan automatiskt och jag slipper bestämma mig.
Annars är väl besluten så här i semestertiden inte så brutala direkt utan handlar mest om frågor som "ska vi äta frukost ute eller inne", "ska vi sitta på framsidan eller baksidan" eller om tvätten ska hängas ute eller inne. Vad ska vi äta är väl en annan återkommande fråga. I dag lämnade vi den turisttäta lilla staden och åkte till en annan närliggande stad och strosade runt lite. Fyndade ursnygga byxor för 140 kr som kostat 399 tidigare. Köpte med oss en burk räkor och gjorde räkmackor som avnjöts hemma i trädgården sittande på de  nya reafyndade stoldynorna. I kväll åt vi vår nya snabbmat...bananpannkakor.
Såg denna soppskål i fönstret till Erikshjälpen. Ni förstår ju hur det slutade, men den blir jättefin till de vita soppskålarna.
Så här blev grytlapparna jag sydde åt väninnan som beställde en massa grejer till sin dotters bröllop. Det var så kul så jag tror det får bli ett par till mig själv också. 
Jag frossar inte bara i jordgubbar utan också i rosor. Sätter dem i vaser lite varstans.
Just nu sitter jag i lusthuset och skriver. Bjuder på några bilder från solnedgången i går kväll. Nu smattrar regndropparna mot taket. Rätt mysigt att sitta här om man inte tänker på att man ska gå härifrån sen...var sol när jag gick hit.
Vi har ingen värme här inne men det är bara att tända lite ljus så blir det varmt. Har hur många ljus som helst här. Häftigt att tända upp massor av ljus i augusti när det är mörkare ute än nu.
I morgon tror jag faktiskt att jag ska gå fram till stan och trängas lite med turisterna. Finns några mysiga platser och affärer som jag inte tittat in i på evigheter, man turistar ju sällan på hemmaplan. Blir det tid över har jag planerat in att ta fram akvarellfärgerna, något jag inte gjort på säkert två år. Har alltid en liten längtan någonstans där inne.I kväll är himlen grå och regntunga moln ligger över vattnet. 
Nu öser regnet ner så det blir inte några bilder bakom buskarna ikväll...
Nu börjar ljusen värma och pläden är framme. Ifall det inte hjälper kom Friherren in från regnet med en liten whiskey...kanske dumt och chansa...salut!