fredag 29 januari 2016

Ny syn på tillvaron

Det är vad jag förväntar mig om någon vecka eller så. Har nämligen varit och provat ut nya glasögon, en inte helt enkel sak att göra. Man står där och tittar in i spegeln och ska få en bild av vad som passar just mig och mitt ansikte, men också min stil och personlighet. Faktiskt brukar jag ganska snart sålla fram ett par som är möjliga, så ock denna gången. Blev riktigt nöjd, men så här dagen efter undrar jag hur såg de ut egentligen? Ni ska få se när jag fått dem.




Förunderligt hur fort åren går för förra gången jag provade ut nya glasögon var för fem år sedan. Glasögonen jag hade då gick sönder under en brännbollsmatch då en stenhård boll kom som en raket rakt på mitt ena öga. Som tur var tog glasögonen hela smällen och jag fick bara en liten svullnad. Jag skulle resa till Tyskland dagen efter så det var paniken, hem och leta efter några glasögon att kunna använda. Det är samma som jag använder nu fast helt fel styrka. I går när jag provade ut de nya konstaterades att jag blivit ganska rejält mindre närsynt. Aha, tänkte jag, jag blir bara yngre med åren... Det var naturligtvis en skön omskrivning av det faktum att det är precis tvärt om; ett ålderstecken. Nu har jag progressiva glasögon med fönsterglas. Knasigt eller hur? Men det är ju så att jag ser bra på nära håll och behöver inga glasögon då men på långt håll. Skulle jag inte ha fönsterglas skulle jag bli tvungen att ta av mig glasögonen stup i kvarten vilket jag gör nu. Det är ingen billig historia att köpa glasögon. Jag får en del från försäkringen men de skriver ju ner värdet efter hur länge man haft dem så jag tror nog inte jag får så mycket.





På väg till bilen gick vi in i en heminredningsaffär som alltid har så fina saker. Och där stod lampan jag länge letat efter. Ville ha en lite högre i vardagsrummets fönster och gjort av trä och kan ni tänka att det var 50 % rabatt på den. Sånt gillas!




När vi ändå var i stan och värktabletten verkade gick jag in i några affärer och Friherren satte sig i solen och väntade med kassarna bredvid sig. När jag kom ut undrade jag var den ena kassen var. Vadå? Ja han är lite disträ Friherren. Det såg nog någon och tog kassen. Där i låg skärmen till lampan så jag undrar just om någon blev besviken...man kan ju alltid hoppas. Som tur var hade de en skärm i affären vi köpte lampan så det var bara att surt köpa en ny.




Nu står lampan där i fönstret och jag är så nöjd med den.




Friherren hittade denna kanna, också den för halva priset. Trodde först det var en lykta för värmeljus, men det är ju en fågelholk. I dag blåser det som sjutton så den har inte fått sin plats utomhus ännu.





Köpte ett par linnebyxor, modell vida = sköna. Hade kostat 799 och jag gav 130 kr. Hoppla! Ja det var ju inte aktuellt att prova så det var bara att chansa i storlek och tänka bättre stora och sy in.


En annan affär skulle lägga ner och där var väldigt utplockat men en poncho för 150 lyckades jag hitta. Bara att ta fram när vårsolen kommer för färgen känns inte helt rätt just nu i detta gråväder.





Jo vi hittade ju en matta för halva priset i inredningsaffären. Den ska vi ha i köket men inte till vardags. Friherren är bra på att laga mat men i ärlighetens namn hamnar en hel del på golvet...

Gårdagen var en trevlig dag men dagen i dag har varit en sån där man bara vill stryka. Sov nästan ingenting i natt. Gick mellan sängen och fåtöljen och har dessutom fått någon sorts influensa med feber och ont i halsen och ännu mer värk i kroppen än vad jag redan hade. 




Lite mysljus lyser i vrårna ännu. Vädret är ju bedrövligt just nu så det blir till att gå omkring här inne och roa sig bäst man kan.

Nu blir det På spåret och Skavlan.
I morgon ska vi fira Friherren som fyllde år förra helgen men vi hade inte möjlighet att fira det då. Jag som annars brukar fixa käk har gjort det lätt för mig och beställt exotisk planka. Är ju inte helt enkelt att laga mat med en arm. Undrar just hur länge jag kan köra med det...

För övrigt är spelperioden slut för mina vänner i cabarevyföreningen och den årliga avslutande festen är i morgon kväll. Tänk att hela nio föreställningar då är gjorda och jag fick inte vara med. Är jag någorlunda frisk ska jag vara med på festen.

Ha en fin helg!

söndag 24 januari 2016

Nya tag

Tack för medkännande kommentarer. Jo nog tar det att bli fråntagen den där vanliga vardagen som man sällan ifrågasätter. Eller de där vanliga göromålen som sker per automatik. Ganska nyttigt att bli tvingad att stanna upp och se saker och ting ur ett annat perspektiv. Är fortfarande galet trött, allt kommer kanske efteråt. Har ju ansträngt mig att ta det positivt. Men det är säkert detta att jag inte sover som vanligt. Har lyckats sova några timmar i sängen iallafall.




Friherren är ute på olika uppdrag den här helgen så jag är ensam. Ensamhet kan vara ganska skönt när man vet att någon kommer hem. Ändå kan jag bli så där lite rastlös och inte riktigt veta vad jag ska göra med ensamheten och tystnaden. Passa på att göra något jag länge tänkt eller göra ingenting liksom. Brassa musik på högsta volym eller bara njuta av total tystnad? Äta precis det jag vill äta eller inte orka laga något alls?




Jag tog den där promenaden som inte blev av i går. Köpte mig en korsordstidning och satte mig och började låta hjärnan arbeta lite, men blev så trött av det så det blev en tupplur på det. Hade lite matrester att äta så slapp det momentet att tillaga något och klickade istället runt hos er bloggvänner. Nu faller skymningen så snart har denna dagen gått den också. I morgon ska jag beställa tid hos optikern och äntligen ta tag i köpet av nya glasögon. När det är klart får man väl lov att gå till frissan också om man får råd med det efter all sjukskrivning. Nya glasögon kräver väl lite snygg frissa och färg också eller hur? 






Ljuset varar längre för varje dag och jag längtar så efter våren. Har svårt att uppskatta vintern även om det kan finnas vackra dagar. Jag går här och tänder ljus och pysslar om mina blommor.




Även om jag sitter själv tänder jag ljus och gör det lite trevligt. Små ting som kan förgylla vardagen särskilt när vi via media ständigt matas med allt elände.




Härligt med dessa tulpaner. Idag ser buketten inte alls ut som tidigare.




Maffigt med stora buketter men ibland kan bara en eller två vara nog.
Nu börjar jag längta efter pärlhyacinter och andra vårblommor. Men än är det nog långt till vår...

Ha en fin vecka!

lördag 23 januari 2016

Tungt o grått

Idag tillåter jag mig själv att vara lite tungsint. Det är inte riktigt jag att vara det, men just idag känns det så och då bejakar jag den känslan. Har ju verkligen försökt hålla  modet uppe trots min otursvurpa och hitta positiva saker varje dag. Nu finns det vänner som drabbats av betydligt allvarligare och jobbigare saker så jag ska inte gnälla för mycket.



Gläds åt vackra blommor jag fått av arbetskamrater. De ger lite hopp om våren som kommer även om det dröjer ännu ett tag. Idag är vädret verkligen så grått och trist. Tyst är det också för varken Friherren eller Lelle-hunden är hemma. Lelle är en Bichon bolognese, en helt underbar sällskapshund som inte skäller eller fäller hår.




Försöker tvinga mig själv att ligga i sängen på nätterna. Har fått ont lite varstans av att sitta och sova. Tyvärr får jag ont i ryggen av att ligga på rygg hela natten för det går inte att ligga på sidan utan att axeln värker. Så sömnen blir som den blir...




Jag är sjukskriven även nästa vecka men frågan är om jag kan börja jobba veckan därpå.  Just nu känns det lite omöjligt men det är ju några dagar dit. Bara jag får ordning på sovandet och att värken avtar ytterligare.




Nej nu får det vara slut på det negativa. Kolla in dessa underbara blommor jag fick igår av en kär vän. Hon har själv gått igenom mycket vad det gäller hälsan men är alltid utrustad med tålamod och positivt tänkande. Mina äldsta söner hade glädjen och turen att få vara dagbarn hos henne. 




Tulpanerna jag fick av en annan kär väninna i tisdags är lika vackra. Ganska kul med tulpaner för de liksom byter skepnad allt medan dagarna går.




På vägen hem från sjukgymnasten gick vi in på en loppis. Hittade denna glasbrickan för 40 kr så den fick ju följa med hem. Det blev till att göra ett nytt arrangemang med omflyttning av prylar åter igen. Nu är det fattigmanssilver på köksbordet.





Nu får jag ta mig i kragen och klä på mig och ge mig ut en stund. Något kreativt skapande lär det inte bli idag. Får väl unna mig en tidning och lite choklad och ha det som en morot för att jag ska ge mig ut. 

Tack än en gång för gulliga kommentarer.
Hoppas ni har en skön helg!

tisdag 19 januari 2016

Levande värmedyna

Ja här sitter jag i mitt vinteride med en levande värmedyna i knät allt medan snön singlar ner. Tog faktiskt en lite längre promenad under gårdagen. Gick säkert med de nyinköpta broddarna. Tyckte det var förskräckligt kallt och otrevligt fast det bara var några grader minus eller just därför. Men efter ett tag blev det riktigt skönt och härligt att komma in och dricka värmande kaffe efteråt. Idag kommer en väninna och hälsar på så det hinns kanske inte med någon promenad i det vintriga vädret idag. Allt tar ju sån förbaskad tid när kläder ska på och av och allt annat jag gör. Har skickat Friherren att handla och funderar på om det går att dammsuga lite...





Värmedynan det är vår lille lånehund som vi har ibland. Just denna vecka är vi hundvakt åt ägarna. 




Denna gången är han lite förvirrad eftersom jag inte ligger i sängen utan envisas med att sitta i fåtöljen i vardagsrummet, vilket innebär att han måste springa lite mellan oss. Annars brukar han krypa under täcket hos mig och sova där. Har försökt att sova i sängen men det gick inget vidare. Ont i axeln om jag ligger på sidan och ont i ryggen om jag ligger hela natten på rygg. Jag får väl fortsätta ett tag till att sitta där och halvsova till och från. Dessutom blir man rätt "leabröten" av det också.




En liten terapistund brukar det bli nästan varje dag. Är nästan klar med de små väskorna, ska bara vaxa dem också.





Texterna hittar jag på nätet. Texten i locket är ditklistrad med decopagelim. Den andra har jag gjort i blyerts och lackat över. Blir så jobbigt att måla med färg.




Jag tar blyerts på baksidan av den utdragna texten och kalkerar av den genom att fylla i texten på framsidan. Jag för då över bokstäverna på väskan och fyller sen i med blyerts. Färgen är ju kalkfärg så blyertsen fastnar bra.




Satte en bild på ena sidan också. Vet inte riktigt vad jag ska ha väskorna till ännu. Kanske att ha tidskrifter i eller en bag-in-box kanske?



Kul att kunna göra lite roliga saker mitt i eländet...

I morgon är det dags för sjukgymnastik igen. Försöker göra rörelserna varje dag men ser väl inte några stora framgångar men får ha tålamod. Det skulle ju ta lång tid sa han.
Men nu ska jag inte måla f..n på väggen som någon skrev utan sätta upp lite änglar istället, och det har jag gott om...




Tack än en gång för glada hälsningar.

lördag 16 januari 2016

Dagarna går

...även för den som inget gör. Eller gör och gör...jag försöker göra några rörelser för att få igång armen lite. Helt galet hur fort muskler lägger av och kroppen inte lyder fast hjärnan säger åt den vad den ska göra. Sedan kan jag numera klä av och på mig själv, bara det liksom. Idag har jag även lyckats klippa håret och skägget på Friherren med en hand. Det var välbehövligt då han såg ut som Hästmannen typ.




Köpte mig en rejäl bunt med tulpaner på IKEA när jag var hos sjukgymnasten. Nu sitter jag där i min fåtölj och njuter av dem och blickar ut över ett kylslaget landskap.




Har klickat hem en helt underbar morgonrock för ynka 100 kr. Den är så mjuk och varm så jag som aldrig brukar gilla att gå omkring i morgonrock gör det mer än gärna nu. Dessutom har jag ju tid att göra det också...

Också själen behöver gå i morgonrock och tofflor ibland och dra benen efter sig. Oavsett om detta leder till ny inspiration och nya friska tag eller inte 
är hasandet en del av livet.

Hittade detta citatet och tyckte det passade mig alldeles utmärkt, så jag hasar på.




På IKEA inhandlades också ett trollspö...OK ett skohorn. Men detta är nu mitt träningsredskap och ska hjälpa mig att återfå rörligheten i armen, så jag står här och tänjer allt emellanåt.
Köpte även ett par broddar. Känns osäkert att gå ute när det är halt, man vill liksom inte göra fler vurpor på ett tag...




Har börjat försöka använda tiden till lite pyssel. Tur man har ett lager så att det bara är att sätta sig ner och plocka fram något projekt som ligger. Detta är en tavla som det egentligen stod en jultext på och som jag köpte för 20 kr förra året efter jul. Nu har den fått en bild, band och spets, samt en rosdekoration fastlimmad.
Har också målat ett par gamla väskor och börjat med att skriva text på dem. Kanske klart i morgon. Gjorde ett försök att sticka på en bolero jag skulle haft till nyår, men det gick inte så bra. Armen får nog vara i viloläge större delen ännu så länge även om jag slipper selen.



Annars går jag omkring och tänder ljus när skymningen faller och försöker njuta av möjligheten att ta det lugnt.

Ikväll ska jag träffa revykompisarna efter föreställningen. Vi brukar alltid ha korvfest i mitten av spelperioden. Den kan man ju bara inte missa!




Tomt och tyst i huset då yngste sonen flyttat för att studera på annan ort. Nyttigt att få pröva sina vingar men här sitter fågelmamman och suckar lite över tidens gång.

Har också plockat fram gamla foton som ligger i kartonger och tänkte att det kanske skulle vara möjligt att med en arm sätta in dem i fotopärmar. Men oj så många minnen som ramlar över mig! Där blir jag sittande fylld av nostalgi och bilder som sveper förbi.



Ha nu en skön helg alla fina bloggvänner. 

tisdag 12 januari 2016

Allt har sin tid

Ja nu är juletiden över och "oxaveckorna" tar vid. Känns mer som "Tjuren Ferdinand-veckor"för min del. 
Jag sitter visserligen inte och luktar på några blommor men annars så... Får väl hoppas att det blir lite fart på mig snart men helst inte så dramatiskt som för honom. Har haft nog med dramatik nu.


Mörkrets tid börjar ge vika och ljusets tid hägrar någonstans där borta i fjärran. Den här tiden brukar vara mycket intensiv för min del med tuffa jobbveckor och föreställningar på helgerna ända in i februari för att sedan följas av ett efterlängtat och välbehövligt sportlov. Så icke i år. Nu får jag träna mig i att sjunga långsamhetens lov istället vilket inte är helt enkelt för mig.





Vet inte om vädret hjälper eller stjälper men grått och trist är det. Känns rätt skönt ändå att slippa ge sig ut och kura här inne med tända ljus. Samtidigt lättar alltid solljuset upp även om det avnjutes inifrån. Det är väldigt halt ute och det är inte riktigt läge ännu för några längre promenader. 




Så det blir långfrukost följt av elvakaffe med tända ljus. Har som jag skrev tidigare plockat runt bland prylarna och gjort nya små arrangemang. Detta blev lite inspirerat av is och kyla och står på köksbordet. Man kan göra rätt mycket med en arm har jag märkt, bara att det tar längre tid vilket jag ju hade gott om för en gångs skull.





Har avverkat två serier på Netflix, Mrs Fisher´s Murder Mysteries och Reign. Den sista är en serie om Mary Stuart, kostymdramer me like...
Några filmer ligger och väntar på min lista och så ska jag nog se om Huset Elliot, har hela serien på dvd.





Men innan filmtime ska jag göra ännu en omgång fröknäcke och dadelbollar eftersom fikastunderna är många. 

Här kommer receptet på fröknäcket som några önskade:


Fröknäcke

1 dl av varje
Sesamfrön
Pumpafrön
Solrosfrön
Majsmjöl
½ dl linfrö
½ dl rapsolja
2 dl kokande vatten

Allt blandas ordentligt och hälls upp på
en långpanna klädd med bakplåtspapper
och breds ut  i ett tunt lager.
Strö flingsalt över.

150 grader i ca 1-1,5 tim



Lycka till med baket. Jag gräddar oftast i 80 minuter men det beror ju också på ugn. Tar man ut det för tidigt blir det segt.





Denna lykta, fyndad för en tia på loppis, har jag målat och klistrar fast en bild på. Den lyser upp ett mörkt hörn i köket.

Ska nog försöka måla några av väskorna mellansonen köpte till mig. Finliret får vänta tills jag kan använda båda armarna.

Tack för alla snälla och värmande krya-på-dig hälsningar...de gläder mig!

Gå försiktigt...du kanske inte snubblar över ett dörrstopp som jag eller halkar på isen...
det kan ligga ett bananskal också...

lördag 9 januari 2016

Gör det lilla du kan

...gör det villigt o glatt. 
Någon gammal sångtext som finns långt inne i minnesarkivet. Kan ju passa bra i dessa dagar då jag lever min tid enarmad. Men det går skapligt får jag lov att medge. Använder både tår och tänder på ett nytt sätt. Alla sätt är  bra utom de dåliga, är ju en gammal sanning.




Dagarna flyter in i varandra och jag har ingen riktig koll på vilken dag det är, men nu är alla helger slut och detta ska väl anses som en vanlig helg och de flesta har börjat jobba. Själv är jag nu sjukskriven januari ut och ska förhoppningsvis därefter vara åter på banan eller kanske mera åter i ekorrhjulet. 

Har gjort det lilla jag kan i form av att baka lingonmuffins. Nåja lite handräckning av Friherren behövdes och man tappar saker lätt när man bara använder en hand. Matlagningen får däremot Friherren ta hand om. 




Efter några dagar var ju de uppätna så då fick det bli dadelbollar som jag faktiskt gjorde helt själv. Inte lätt att få dem runda med en hand men skam den som ger sig. Dessa bollar innehåller dadlar, hasselnötsmjöl, lite vaniljsocker och lite kallt kaffe med några droppar arraksarom.




Två omgångar med fröknäcke har det också blivit. De är absolut beroendeframkallande. Här i min mors gamla kakburk.



Ja här händer inte så mycket. Jag sittsover fortfarande och blickar ut genom fönstret under dygnets olika tider. Igår var det verkligen vinter med snö och blåst. Rätt skönt att slippa ge sig iväg ut på morgonen. Jag växlar mellan att läsa och titta på serier eller film på netflix och slösurfa lite. Längtar efter att åka till optiker och prova ut nya glasögon. Nu är det ett ständigt av och på för att kunna se på olika avstånd.





Vi var och tittade på premiären av vår fars. Det gick så bra för mina vänner och togs väl emot av publiken. Mycket märkligt att sitta i salongen och titta på. De hade fått göra lite strykningar och växla om en del men inget störde helheten som tur var.

Så har vi städat bort julen förutom ett par gardiner och några kuddar. Det är ju skidsport på TV också så då blir det paus rätt ofta och inte går det fort att bära en sak i taget. Det går stegvis framåt. Sakerna har kommit ner till källarplanet men ska nu in i förråd med mina anvisningar och Friherrens jobb.




Lite omflyttning av prylarna som vanligt, enkel förnyelse...

Ha en skön helg och njut av vintern ni som gör det.

Själv längtar jag redan efter våren...


söndag 3 januari 2016

Ljus i mörkret



Ja det är ju lite mörkt för mig dessa dagar i dubbel bemärkelse. Det är inte många timmar på dagen då det är ljust och nattens mörka timmar är desto fler då jag sitter i fåtöljen och försöker sova.  
Såg först nu att bilden här med min fina loppisflicka har sin arm i samma läge som jag.




Märkligt nog rullar timmarna och en ny dag kommer fortare än kvickt fast man typ gör absolut ingenting. Vi tänder ljusslingor, julstjärnor, gran och adventsljusstakar fast de flesta nog redan börjat städa bort julen. Här får det mesta ske i sinom tid som det heter även om jag längtar efter en vårligare ton här hemma.





Idag hade en väninna vägarna förbi och kom in och pratade bort lite tid. Lite avundsjuk var jag nog över att jag inte kunde vara ute på promenad som hon.Fast hade jag varit frisk hade jag ju ändå inte varit ute i friska luften utan hade varit inne och repeterat farsen. Klok var hon också som hade gåstavar som lite stöd ut-i-fall-att... Jag var ju inte ensam på ortopedakuten och de flesta andra hade ju ramlat utomhus.




Mer ljus i mörkret blev det när mellansonen och flickvän kom hem och åt middag  i dag. Han hade dessutom med sig några gamla väskor och resväskor som jag ska måla och dekorera bara jag blir lite mer rörlig. Bra att ha en loppisspanare som kan kolla in saker jag söker.





 Som ni ser så plockar jag fram lite gamla bilder då inspirationen att ta nya inte riktigt har infunnit sig. 




Tack för alla varma krya-på-dig-hälsningar. 

Ha en fin fortsättning på det nya året.

Själv gjorde jag en sån där test på facebook inför det nya året. Jodå, det såg riktigt bra ut. Det väntade lyxliv, fester, Ferrari, Rom och hälsa. För mig är det dock fullt tillräckligt om det sistnämnda går i uppfyllelse så snart som möjligt.