söndag 27 mars 2016

Bord duka dig...

Nja, nu gjorde det ju inte det av sig självt precis. Det var allt jag som fick duka bordet och det är något jag gärna gör. Årstiderna är rätt bra även om det känns ibland som om man kunde stryka just vintern. Å andra sidan ligger ju julhelgen där så det är kanske bara februari och mars som vi kunde hoppa över. 
Tänk vad bra vi har det som inte bara kan fylla bordet med mat utan dessutom dekorera och göra så att vi känner trivsel.
Som jag skrev i mitt förra inlägg har jag verkligen öst på med påskdekorationerna i år. Beror nog på att jag så innerligt vill ha vår och värme, samt att jag allmänt vill pigga upp mig efter detta års bedrövliga start.
Så här flödar tuppar, hönor, kycklingar och ägg. Här på en linneduk som jag ritat och sytt när barnen var små.
Nu ligger den på köksbordet där det nu blivit lite svarta detaljer istället för fattigmanssilver. Än en gång alltså omflyttning av prylarna och pinalerna och en billig och miljövänlig förändring.
Söta loppiskycklingar som är saltströare. De stod på ett litet ställ men det ena gick sönder så  nu får de stå så här istället med små ljusägg. 
Jag som naturligtvis har dukar så det räcker kunde ändå inte motstå denna eftersom den var så härligt olivgrön och så vårlik.
De här små äggen har inte varit framme på många år men i år fick de lufta sig lite.
Tycker om den lilla vasen med de milda vårfärgerna.
Förra året loppade jag den här lilla duken med de färgglada äggen.Även denna duken loppade jag förra året. Fint med den lilla virkade kanten.
Alla dessa dukar kostar ju nästan ingenting. Undrar just om de kommer att försvinna helt eller någon generation efter mig kommer att uppskatta hantverket. Man känner sig ibland lite som en äldre släkting när man plockar fram dessa dukar men de är ju så fina.Så till dagens lilla påskbuffé. Dukade med mim mors gamla hellinneduk. Tror den låg i linneskåpet större delen av hennes liv då deras bord var för kort för den. Hos oss passar den jättebra med en iläggsskiva i.Plockat fram lite grönt porslin ur skåpen. Tycker så mycket om min mors gamla blomvas och är glad att blomman inte gått sönder under alla år.
Och hade jag inte en matchande madonna i grönt också...
Till och med Friherrens gamla ungkarlsporslin "gröna Anna" fick komma fram. Har aldrig riktigt gillat det men hållbart är det för vi har haft det som vardagsporslin i många år. Sedan plockade jag undan det när allt skulle vara vitt. I dag tyckte jag däremot att det passade bra och gav vårkänsla.
Eftersom jag inte lagat så mycket mat de senste månaderna eller haft några bjudningar var det kul att fixa till lite godsaker. Tyvärr kunde inte äldste sonen komma hem eftersom han jobbade och mellansonen fick maginfluensa. Så vi blev fyra istället för åtta vid bordet men vi åt allt vad vi kunde och mer därtill och ändå kan vi nog leva på rester resten av veckan...Hoppas ni alla har haft och har en skön helg. Just nu regnar det ute men jag hoppas på en solig dag i morgon och då tänker jag hitta en liten vrå och bara sitta och lapa sol.

2 kommentarer:

 1. Oj, vilken härlig buffé du dukat fram!
  Visst är vi lyckligt lottade som har gott om mat och får äta vid fint dukat bord.
  Alla dessa hemsydda dukar är ju en textil skatt och tänk vilka timmar som lagts ner på allt handarbete genom åren. Ovärderligt egentligen!
  Ha en fin vecka!
  Kram, Ann

  SvaraRadera
 2. Ja nu var påsken slut för den här ggn...och jag har plockat bort allt påskpynt (som var lite) idag...nu börjar det klia i fingrarna och man vill fixa till ute, men jag vill nog vänt lite till på att sätta ut penseer, än finns lite snö kvar på skuggiga sidor...men om några dagar är nog allt borta ;)
  Kram bia

  SvaraRadera