lördag 19 september 2015

Nostalgiutmaning antagen.

Nu sitter jag åter i lusthuset och skriver. De senaste gångerna har jag trott var de sista men se det var det inte. Även denna helgen var det möjligt att vara här. Däremot är jag ganska säker på att det är sista helgen för nästa helg är vi inte hemma och helgen därpå är det med all säkerhet dags att slå igen då vi är inne i oktober.
Bloggen Lisas hus hade i veckan ett inlägg om 70-talet som väckte stort intresse och förtjusning hos många som liksom jag var med på den tiden. Igenkänningsfaktorn var hög. Nu råkade hon nämna något om ett foto på en välbekant tidnings omslag. Fotot var på den vackra bloggerskan. Efter lite påtryckningar fick vi vår nyfikenhet stillad och där var hon, hur tjusig som helst. Nu bar det sig inte bättre utan vi fick tillbaka utmaningen att visa upp ett foto på oss själva från denna gyllene epok. Så kan det gå! Men jag fegar inte ur, här kommer ett inlägg med mycket nostalgi.
Det blev till att rota nere i källarförrådet för att se om det möjligen fanns några gamla tidningsklipp och foton. Nu kan jag ju inte visa upp några framsidor från veckotidningar, men lite tidningsklipp finns i mina gömmor. De senaste 25 åren från lokaltidningen med foton från revyer och lustspel. Man kan ju lugnt påstå att man då inte alltid helt är till sin fördel om man säger så. I sådana sammanhang handlar det inte alltid om att vara vacker utan mer komisk.

Nåväl. Ni får följa med mig till mitten av 60-talet på första bilden. Här ett reportage från den djurpark där jag hade mitt första sommarjobb. Är här 12-13 år och jag vill minnas att timlönen var 1 krona som nästa år höjdes till hela 1.50. I sysslorna ingick mata djur, mocka, måla, ta upp inträde, sälja glass, samt jobba i köket och servera gäster. Omväxlande? Ja.
Som kuriosa kan jag berätta att detta var före nitiska hälsovårdsinspektörers tid. Vid ett tillfälle fick jag plocka bort flugor ur smörbyttan. Detta gjorde jag alldeles för noga så ägarinnan, som själv hade nedsatt syn, tog byttan ur händerna och sa att hon i alla fall skulle baka korintkakor. Om jag åt några? Svar nej.Nu har vi hamnat på 70-talet. Sånglusten väcktes i söndagsskolan och i tidiga tonåren lärde jag mig spela gitarr. Sedan blev det lite uppdrag här och där. Det roliga med denna bilden är att de vänt den fel. Ser ut som om jag är vänsterhänt. Notera glasögonen.
Det var inte mini som gällde precis. Men det skulle bli värre...
Nu snackar vi glasögon! Gröna dessutom. Dessa är nog från början av 80-talet. De återfinns numera i revyrekvisitan.När jag letar bland grejerna hittar jag en collagebok jag gjorde till en 50-årsfest, när det begav sig.
Här var det mycket nostalgi och minnen.
Jag hade plastat sidorna så det blänker och är väl inte så tydliga bilder. Men ni minns nog och ser era egna bilder.
Såg på en pysselsida att det åter är populärt att göra lampskärmar av garn limmat på ballong. Inget är nytt under solen...
Undrar just hur många av er som varit med om tältbio? Varje sommar kom ett gäng och satte upp ett stort tält nere vid badplatsen. Det visades en barntillåten och en barnförbjuden film. Kioskägaren serverade kokt korv med bröd ur ett gult handfat från Kockums. Någon vecka senare kom pingstvännerna med sitt tält.


Stackare...hoppas ni inte fått en nostalgichock. Det finns fler sidor men jag sparar dem till nästa inlägg.
Nyss flög flyttfåglarna över huset. Försökte fånga dem på bild men det var naturligtvis omöjligt. Nu ska jag fortsätta att läsa en spännande bok. Det får väl bli mitt lördagsnöje då Friherren envisas med att vilja titta på något så gräsligt som boxningsgala! Och jag som laddat för Poldark. Som tur är har jag fått fart på endorfinerna tidigare i dag då det var mjukstart av kören jag är med i.

Ha en skön söndag alla finingar!


8 kommentarer:

 1. Vilket härligt inlägg. Måste nog gå in på Lisas blogg och läsa. Googlar på Lisas hus. 70-talet var ett revolutionerande årtionde på många sätt. Ett modigt årtionde. Älskar alla dina glasögon - tidstypiska och då så rätt./Kram

  SvaraRadera
 2. Kul inlägg! Gillar verkligen dina brillor på bilderna, så tidstypiska. Ska kolla in Lisas hus.. Kraaaam Pia

  SvaraRadera
 3. Så roligt att se och så mycket man känner igen.
  Kläder, frisyrer och mode.............och inte minst glasögon!
  Tänk så man gick klädd.

  Ha det fint,
  kram Anneli

  SvaraRadera
 4. Vilken härlig nostalgikavalkad du visar! Jisses, så duktigt du har klippt och klistrat och med text och allt! Så fantastiskt! Jättekul att också få se bilder på dej och glasögonen var verkligen gigantiska, men de verkar ju vara på tillbakagång numera - ja, allt kommer tillbaks! Du är jättesöt på bilderna! Roligt också att få se en barnbild och att du också har en del tidningsurklipp, och en felvänd bild, jo, jag reagerade såklart på det, men fick ju förklaringen.
  Jätteroligt att du ville anta min utmaning!
  Kramar
  Lisa

  SvaraRadera
 5. Hej hej! vilken trevlig start på blogg läsandet jag fick :) härligt med nostalgi trippar :) tänk att glasögonen är lite på tillbaka gång,inte i sitt markanta bruna, men storleken hi hi.I dag tänkte jag hösta lite köpte lite små pumpor och smyger väl in lite höstfägring! kluvet när pelargonerna fortfarande är fina. men man kan ju möblera om lite :)) Ha en fin vecka <3 Kram kram Jessica

  SvaraRadera
 6. Jag tror jag smäller av, hihi...vilken nostalgi tripp !!!....jag kommer ihåg det mesta faktiskt....och bokmärken....jag har många kvar och tänkte kanske visa på bloggen senare....du har ett som jag tror jag har också...sååå roligt !....jag är väldigt nostalgisk av mej (inte alltid bra enl.mej själv )....det var en så rolig tid när man var ung...för det mesta iaf ;))........
  Ha en fin kväll!
  Kram bia

  SvaraRadera
 7. Oh, så roligt det var att känna igen sig och du har ju bara blivit snyggare och snyggare med åren! Och dom där glasögonen, jaaa, visst, så skulle det vara.
  Och scrapbooks, sådana gjorde man också! Men jag scannade alla mina bilder, dia, pappers och andra för ett par år sedan och då fick faktiskt alla album ryka efter det.....kanske dumt gjort, men jag är inte så nostalgisk av mig. Men när jag ser dina bilder är det plötsligt jättekul att se tillbaka!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 8. Wow härliga bilder!! Ha det fint / Anna

  SvaraRadera