onsdag 23 september 2015

Nostalgi del 2

Tänkte skriva ett snabbt inlägg innan jag om några timmar sätter mig på bussen mot flygplatsen för vidare färd mot sol och värme. Känns verkligen konstigt att lämna allt och fara iväg.Så här vacker var himlen i söndags kväll. Jag tog mig ett par timmar till i lusthuset, men nu är det nog över. Blir lagom att stänga när vi kommer hem.


Här fortsätter nostalgin med bilder från min 50-årsbok.


Ha det gott alla fina bloggvänner. 

Nu drar jag...

lördag 19 september 2015

Nostalgiutmaning antagen.

Nu sitter jag åter i lusthuset och skriver. De senaste gångerna har jag trott var de sista men se det var det inte. Även denna helgen var det möjligt att vara här. Däremot är jag ganska säker på att det är sista helgen för nästa helg är vi inte hemma och helgen därpå är det med all säkerhet dags att slå igen då vi är inne i oktober.
Bloggen Lisas hus hade i veckan ett inlägg om 70-talet som väckte stort intresse och förtjusning hos många som liksom jag var med på den tiden. Igenkänningsfaktorn var hög. Nu råkade hon nämna något om ett foto på en välbekant tidnings omslag. Fotot var på den vackra bloggerskan. Efter lite påtryckningar fick vi vår nyfikenhet stillad och där var hon, hur tjusig som helst. Nu bar det sig inte bättre utan vi fick tillbaka utmaningen att visa upp ett foto på oss själva från denna gyllene epok. Så kan det gå! Men jag fegar inte ur, här kommer ett inlägg med mycket nostalgi.
Det blev till att rota nere i källarförrådet för att se om det möjligen fanns några gamla tidningsklipp och foton. Nu kan jag ju inte visa upp några framsidor från veckotidningar, men lite tidningsklipp finns i mina gömmor. De senaste 25 åren från lokaltidningen med foton från revyer och lustspel. Man kan ju lugnt påstå att man då inte alltid helt är till sin fördel om man säger så. I sådana sammanhang handlar det inte alltid om att vara vacker utan mer komisk.

Nåväl. Ni får följa med mig till mitten av 60-talet på första bilden. Här ett reportage från den djurpark där jag hade mitt första sommarjobb. Är här 12-13 år och jag vill minnas att timlönen var 1 krona som nästa år höjdes till hela 1.50. I sysslorna ingick mata djur, mocka, måla, ta upp inträde, sälja glass, samt jobba i köket och servera gäster. Omväxlande? Ja.
Som kuriosa kan jag berätta att detta var före nitiska hälsovårdsinspektörers tid. Vid ett tillfälle fick jag plocka bort flugor ur smörbyttan. Detta gjorde jag alldeles för noga så ägarinnan, som själv hade nedsatt syn, tog byttan ur händerna och sa att hon i alla fall skulle baka korintkakor. Om jag åt några? Svar nej.Nu har vi hamnat på 70-talet. Sånglusten väcktes i söndagsskolan och i tidiga tonåren lärde jag mig spela gitarr. Sedan blev det lite uppdrag här och där. Det roliga med denna bilden är att de vänt den fel. Ser ut som om jag är vänsterhänt. Notera glasögonen.
Det var inte mini som gällde precis. Men det skulle bli värre...
Nu snackar vi glasögon! Gröna dessutom. Dessa är nog från början av 80-talet. De återfinns numera i revyrekvisitan.När jag letar bland grejerna hittar jag en collagebok jag gjorde till en 50-årsfest, när det begav sig.
Här var det mycket nostalgi och minnen.
Jag hade plastat sidorna så det blänker och är väl inte så tydliga bilder. Men ni minns nog och ser era egna bilder.
Såg på en pysselsida att det åter är populärt att göra lampskärmar av garn limmat på ballong. Inget är nytt under solen...
Undrar just hur många av er som varit med om tältbio? Varje sommar kom ett gäng och satte upp ett stort tält nere vid badplatsen. Det visades en barntillåten och en barnförbjuden film. Kioskägaren serverade kokt korv med bröd ur ett gult handfat från Kockums. Någon vecka senare kom pingstvännerna med sitt tält.


Stackare...hoppas ni inte fått en nostalgichock. Det finns fler sidor men jag sparar dem till nästa inlägg.
Nyss flög flyttfåglarna över huset. Försökte fånga dem på bild men det var naturligtvis omöjligt. Nu ska jag fortsätta att läsa en spännande bok. Det får väl bli mitt lördagsnöje då Friherren envisas med att vilja titta på något så gräsligt som boxningsgala! Och jag som laddat för Poldark. Som tur är har jag fått fart på endorfinerna tidigare i dag då det var mjukstart av kören jag är med i.

Ha en skön söndag alla finingar!


onsdag 16 september 2015

Lillelördag

Det är väl så den kallas onsdagen, men inte vet jag om det känns särskilt lördagslikt. Antar att det menas att man kan unna sig något lite extra så där mitt i veckan. För min del sparar jag nog det och slår på stort på fredag kväll. Då är det bara några få arbetsdagar innan jag gör som flyttfåglarna, flyger mot varmare stränder.
Jag hörde dem i söndags då jag ännu en gång satt i lusthuset och blickade ut över fälten.
Vi har fått njuta ännu några stunder med vackert väder. Här ser ni vad det blev av den där torra pinnen jag sågade av i somras. Det fanns liv där inne någonstans och nu har jag ett fint olivträd på gång.
Jag lovprisade mina röda pelargoner i mitt förra inlägg och nu är det dags för de vita.
Som tur är kan jag titta på dem även genom fönstret inifrån, för stunderna ute är ju inte så många numera.
Det blev ju en liten tur till favoritloppisen i lördags. Egentligen bara för att jag var sugen på några pocketböcker till resan. Lite ambitiöst valde jag ett par på engelska. Tyckte det var dags att lära sig lite nya ord. Jag brukar säga att jag kommer ju inte längre än till årskurs sex...

Finaste fyndet norpade Friherren. Ett skinnfodral som faktiskt var riktigt fint. Jag köpte en kopp för en femma som ska bli en nåldyna. En femma kostade också ljusstaken som passade bra till kupan jag redan hade därhemma. Tänk vad populärt alla saker var från Rosa Ljung, nu kostar det typ ingenting.
I nästan samma prisklass var även dessa prylar. Kvinnan ska också bli nåldyna, hur kommer ni få se vad det lider.
Den lilla kupan passade perfekt till min lilla kopp-kanna. Något litet mumsigt kan jag ju alltid gömma där under.
I dag blev det en härlig utflykt upp på berget med alla skolans elever. Tur det var inplanerat till idag och inte i går då regnet öste ner även om det blev fint fram på kvällen. Hittills har jag vägrat strumpor och sockar men snart får jag ge upp för det är lite kallt på morgonen.

Önskar er alla en fin fortsättning på veckan.


lördag 12 september 2015

Lite sommar dröjer sig kvar

Ja nog är det ändå lite sommar som dröjer sig kvar även om det är kallt på morgonen. Så länge det finns lite värme frampå dagen  försöker vi leva lite altanliv och lusthusvistelse. På altanen frodas växterna fortfarande och inte går det att plocka bort dem när de är så fina. Så några höstarrangemang är det inte tal om ännu på ett bra tag.Har plockat ner gardinerna och tagit bort kuddar och andra textilier men fortfarande har vi sommarkänslan kvar och dörren från köket står öppen. 
Pelargonerna som var halvdöda när jag satte dem på försommaren är nu helt fantastiska. Har lärt mig att man ska plocka bort vissnade  blommor direkt så kommer det genast nya.
Även den rosa pelargonen tycks trivas. En del är ju så duktiga och får dem att överleva vintern. Jag tycker mest det blir skräp av dem så tyvärr slänger vi dem när de gjort sitt för året. Har ingen bra plats att förvara dem.
Även hängpetuiniorna fortsätter att leverera.

Lyser härligt lilablå i solskenet.

Lika fin är snötöreln.
Har sällan varit så fin som i år.

Och så tjatar jag om mina påskblommor igen som inte har gett upp sin blommning ännu.

Bambubusken har också blivit tät och vacker.
Olivträdet i lusthuset har också vuxit och nu väntar vintervilan och förhoppningsvis en ny sommar framöver.
Fredagens aw tillbringades i lusthuset med tända ljus som värmer och ger hög mysfaktor. Fortfarande är det lagom temperatur där inne, men det känns som om varje gång kan vara den sista. 
En del av prylarna får stanna kvar i lusthuset andra får flytta in i huset och får kanske en ny plats där. Brukar ju bli lite flytta-runt-prylarna vid årstidsväxlingarna. Enkelt och billigt sätt att förnya utan att köpa nytt.
Garderobsblomman får flytta in, har redan en given plats för den.

Den här roliga växten brukar också stå inne i huset.
Vemodigt att sitta här och tänka tillbaka på sommaren som gick. Samtidigt blickar vi framåt och hoppas på många somrar då vi får sitta här. Det går inte att låta bli att känna tacksamhet en kväll som denna med tanke på hur livet ter sig för så många människor runt om i världen. Vi har vår lilla trygga oas, men samtidigt är inget självklart ens för oss. Livets tråd kan vara oerhört skör.
Bilderna är från i gårkväll men just nu sitter jag åter här och skriver. Det gäller som sagt att ta till vara alla stunder. 

Blev ett kort litet loppisbesök under dagen då jag ville köpa några pocketböcker till den stundande resan. Naturligtvis blev det något mer, men bara lite och det får ni se en annan dag. Får hoppas att jag kan få ner några rader i veckan. Har bara hunnit läsa vad ni skriver och har inte haft energi till att skriva något själv. Har varit så intensiva jobbveckor så huvudet har ekat när jag kommit hemsläpande fram emot kvällen. Ska bli så skönt att få resa bort en vecka och umgås med alla goa revyvänner och deras familjer.

I kväll blir det nya favoritserien Poldark. Missa inte den om ni som jag gillar kostymdrama.

En fin vecka önskar jag er alla!