måndag 30 mars 2015

Att ha genomlevt kristallnatten

Nej,att det inte alltid blir som man tänkt sig, det har jag fått erfara i helgen som inte blev alls som jag förväntat mig. Städade och påskpyntade lite under lördagen. Hann med en promenad utmed vattnet, mellansonen kom hem och så Mr Selfridge. So far, so good.
Det var söndagen som inte gav det jag hoppats på. Vaknade och vände huvudet åt vänster...åh nej! Kristallerna!? Klev försiktigt upp men stöp i sängen direkt. Resten av dagen satt jag mest hela tiden för att inte riskera fler karuseller i huvudet. Vad snackar hon om? För den som inte vet eller varit med om det kan jag berätta att jag ibland drabbas av något som kallas kristallsjukan eller lägesyrsel. Det innebär att kristaller inne i örat lossnar och ställer till en yrsel from hell.
Fram på kvällen hade det inte gett med sig och en liten gnagande oro fanns där att det kunde kanske vara något annat eftersom det var så kraftigt. Så det blev akuten och 9 timmars väntan. Stackars sjuksköterskor och läkare som jobbar häcken av sig och sedan också ska känna skuld och be om ursäkt för att vi får vänta så länge. Som om det vore deras fel!
Några timmars sömn i sittande ställning här hemma och åter till läkare idag och då till öron. Där testade de mig och triggade igång kristallerna genom att vända mig bakåt och åt sidorna, allt medan jag skulle titta i glasögon som för mig var svarta men de såg mina ögon. På det sättet konstaterades det med säkerhet att min starka yrsel kom från just dessa små kristaller som hamnat fel. Nu är det bara att hoppas att de hamnat rätt genom de rörelser jag fick lära mig att själv utföra om det händer igen. Hur läskigt som helst att framkalla detta man så gärna vill slippa. Är mycket bättre nu så snart är det över för denna gången.Lite påskpyntande hann jag alltså med innan kristallnatten. Har man en gång broderat påskdukar måste de ju bara fram istället för att ligga i skåpen.
Byter plats för mina madonnor så de passar i färgerna, så nu står den lite vårfärgade madonnan här.
Den gulbeige fick en plats vid det beigefärgade ägget.
Och denna med gröna nyanser vid dessa ljusstakar. Blir som nytt när platsen är ny.
Lördagskvällen var trots allt vacker, något att tänka på idag då regn och dimma var vad vi fick oss tilldelat.

Ha en fin påskvecka!

12 kommentarer:

 1. Sicket elände med kristallerna! Har hört talas om detta, men, som tur är inte upplevt det själv! Det måste vara otroligt obehagligt! Tur att det rättade till sej!

  Jätteläckra fjädrar! Jag hittade liknande (tröttrosa) som jag också har!
  Fortsätt krya på dej!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja det är riktigt obehagligt det där med kristallerna. De rosa fjädrarna är fina och lagom "påskiga".
   Ha en fin vecka!
   Kram

   Radera
 2. Stackars dig, vilket elände!
  Jag har aldrig hört talas om detta med kristallerna, men jag kan tänka mig hur jobbigt det måste vara + 9 timmar av väntan på akuten!
  Hoppas det är bättre nu och att du har nytta av rörelserna som du fick lära dig,

  Du har pyntat sååå fint och delar med dig av så vackra Påskbilder!
  KRAAAM!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det har börjat bli bättre.
   Lite påskpynt hör till tycker jag, kanske för att solen och våren är påväg tillbaka.
   Ha en bra vecka!
   Kram

   Radera
 3. Det du hann påskdekorera blev mycket fint! Hoppas du snabbt blir bättre och att kristallerna hamnar rätt! Låter som riktigt otrevligt att vara så där yr.
  Krya på dig!/Helena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja otrevligt så in i...men nu går det åt rätt håll.
   Njut av veckan!
   Kram

   Radera
 4. Nä fy för de hemska kristallerna, lider mig dig, för jag vet vad det innebär.
  De försvinner ju inte helt egentligen utan ligger latent = i ett viloläge.
  En del kan bli så sjuka att de ej kan gå över huvud taget, hela världen snurrar.
  Min äldsta dotter som är 20 år yngre fick faktisk samma sak ca. en månad efter mig
  Jag sa på direkten vad som felade, men hennes läkare sa att det är bara äldre damer som får dessa kristaller. 'Bullskit', jag fick hjälpa henne med huvudvridningarna och hon blev inom en vecka okej. Men den läkaren sa hon upp bekantskapen med, hon har en ny kvinnlig bra nu.
  Man kan ju läsa det mesta på google numera och få de rätta diagnoserna.
  Men läkaren sa att hon inte ska läsa en massa på google, hmm han borde nog själv uppdatera sin egna läkarutbildning, grrrrr . . .
  Hoppas de lugnat sig nu dina kristaller en lång tid framåt.

  Må väl, kram/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja det är ett rent hel...men är bättre nu. Skulle ev göra rörelserna idag igen men det vet i sjutton. Rädd att eländet startar igen. Ganska vanligt problem tydligen. Man kan bara hoppas att jag fått min dos för lång tid framöver. Min äldsta son har också haft lite av detta troligtvis och han är bara dryga trettio. Men det var väldigt bra att få det så tydligt konstaterat när de gjorde testerna.
   Ha en härlig vecka!
   Kram

   Radera
 5. Åh vad läskigt, jag har hört talas om den sjukan....själv skulle jag få panik som får panik av liten yrsel attack....men vad ska man göra, har man den så får man väl göra det bästa av situationen antar jag...skönt att du är bättre nu. Soffan blev bra...fick bara flytta ut ett par saker annars passar den bra ;))...men jag ska pyssla och fixa i morgon när guben far till Stockholm en sväng med sin bror ;)...
  Ha det gott!
  Kram bia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo tack, det är bättre nu men man har kvar känslan och rädslan. Tar ett par dagar innan det är borta. Gilla läget mao. Lycka till med pysslandet.
   Ha en glad påsk!
   Kram

   Radera
 6. Låter riktigt ruskigt! Hoppas det gett sig nu så du kan fira påsk i ro. Ser dina madonnor... så vackra!
  En fin onsdag och en Glad Påsk önskar jag dig! Tack för dina gulliga kommentarer!

  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja ruskigt är det men inget farligt så det är bara att genomlida och hoppas på turen att det dröjer lääänge innan nästa attack.Ja jag gillar mina madonnor och har så många så folk tror jag är katolik.
   Ha en skön, glad och avkopplande helg!
   Kram

   Radera