söndag 12 juli 2015

Tidsresa


Nu tänker jag inte på resan vi gjorde till Stockholm och inte satt jag i en av korgarna som flög över vår stad igår kväll heller, utan jag syftar på gårdagens besök på en äkta gammaldags bondauktion. Precis lagom varmt med strålande blå himmel. Inte för att jag var ute efter att göra några fynd, utan mest för att känna på atmosfären. I min barndom hände det att jag och min far åkte på liknande auktioner och inte gjorde det saken sämre att denna auktion var just i hans gamla barndomstrakter. Kanske kände han människorna som bott här. Det var en alldeles förtjusande vacker byggnad från 1800-talet med flera uthus och ladugård och fantastisk trädgård. En plats med så mycket potensial så man önskade att man var 40 år yngre... Där satt vi och tittade på folkvimlet som rörde sig mellan kaffeservering, korvförsäljning och utropen. Vi satte oss på en gammal soffa och där blev vi sittande med våra tankar om en tidsepok som gick i graven. Alla uthus och vindar var tömda på all sköns bråte och massor av besökarna hade ingen aning om vad det var för saker och vad de hade används till. Ta till exempel alla vävsaker. En hel hörna av trädgården var fylld med spinnrockar, vävstolar och prylar. Ingen ville ha så en man köpte billigt för att ha och elda med! 

Gjorde vi då några fynd?
Jo vi köpte tre överliggare, ni vet utsirade ornament i trä som suttit på kanske någon soffa eller annan möbel. 


Har inte tagit några bilder på dem men här är ett som jag köpte för ett tag sedan och som nu är gråmålat.
Vad gör jag sedan med dem?Här har ett hamnat över en dörr i hallen. Det jag just målat ska sättas över en annan och ytterligare ett av dem vi köpte kommer att få en plats i hallen.
Här hittar vi en annan som ev kommer att bytas ut mot en av de vi köpte i går då den är lite större. En av de vi köpte var också riktigt modell större så den kommer att bli en hylla. Tänker köpa en färdig fönsterbräda i trä som nog kommer passa rätt bra. Bild kommer när det projektet kommer i hamn, tid och plats ännu okänt.
Kan ju passa på att visa dessa vävgrejer jag köpte för en tia några veckor sedan. Hon som sålde frågade lite diskret vad jag skulle ha dem till, varpå jag svarade att jag inte hade en aning men att det säkert skulle bli något framöver. Det har det inte blivit ännu, men skulle kunna tänka mig att det ska hänga något i dem. Har ni idéer?
Köpte på samma ställe även dessa för samma pris. Det ska bli en mobil i allafall. Tänkte sätta dem kors och sedan låta något hänga där. Eller har ni någon annan idé?I dag är himlen inte alls lika vacker som den var igårkväll när inte mindre än femton ballonger lämnade hamnområdet och sakta gled upp över berget. Uppvindarna var tydligen bra för det gick lätt och fort. Ibland händer det att de nästan snuddar taket och tom landar på åkern utanför där vi bor.

Idag blir det innejobb liksom det var i fredags. Vännen som beställde sångtext till sin dotters bröllop har även bestält skyltar och diverse annat bla dekoration av toastol och spade. Nu är det klart och jag har sytt små gardiner till källarfönstret och då naturligtvis av stuvbit som kostade typ nästan ingenting på den där megaloppisen med sju tusen besökare och med marint motiv på tyget. Ni ser, jag försöker tillfredställa Friherren. Kan även berätta att loppisen drog in sexhundra tusen till fotbollsklubben.Dessa har väntat på lite dekoration som de nu äntligen fick i fredags. Hade tänkt måla på fri hand men det blev lätta vägen denna gången och bara lite decoupage.
Kanske blir det roligare att gå ner och stryka och fixa med tvätt nu som jag alldeles strax ska göra?

Gårdagen avslutades i lusthuset och avnjutandet av ännu en solnedgång.Konstaterar nu att jag haft hälften av min ledighet och det utan ett endaste dopp i hav eller sjö. Tyvärr ser väl veckan som ligger framför inte ut som den skulle kunna hjälpa till att råda bot för det.

Hoppas ni alla har det bra och tack för rara kommentarer, alltid lika trevligt!

4 kommentarer:

 1. Vilka fina överliggare du fått tag på...och tvättbrädor har jag också ;))...gillar dom, så fint du fixat till din ;)....dåligt väder här med så idag ska jag hem och tvätta...sen ska jag lura med guben till en loppis (som är som en affär) som ligger nära oss, ska försöka hinna med ett besök där också...
  Kramis bia

  SvaraRadera
 2. Det är så roligt och gå på auktion, tyvärr
  blir det alldeles för sällan. Så många och vackra
  överstycken du har, passar ju lite överallt dom.
  Ha en fin söndag
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 3. Jättetrevligt att vara på auktion. Har bara varit på några, men alltid kommit därifrån med något som jag varit nöjd med. Gamla saker har så mycket intressant historia. Fina fynd du gjorde. Kram

  SvaraRadera
 4. Jisses ! Ja det ordet använder jag ofta när jag tittar in hos dig, du gör en massa,
  har otroligt många idéer till det mesta. Det är full rulle hela tiden hos dig,
  hur hinner du ? !
  Sen ler jag åt dina skrivna ord, 'inte för att jag skulle köpa något eller göra några fynd, men', hi hi . . . så skriver du ofta, sen har du hela famnen full av det mesta.
  *he he he*
  Vilka vackra vyer ni kan se på, jätte trevligt. men självklart när man bor som ni intill den berömda staden med 'ballonger' är det en självklar händelse.
  Kanske det händer oftare på sommaren för att alla turister ska få sitt lystmäte.

  Oj vad mycket pengar de fick in på loppis m.m. bra gjort !
  Tack för trevligt intressant inlägg, ha det så bra/ Eva

  SvaraRadera