torsdag 25 december 2014

Jakten på julen och tankar i natten

Ja så var jakten på julen till viss del över för detta år. Vi har i veckor jagat julen på arbete, i hemmet, varuhus och fester. Var är den där perfekta julen? Vilka tillbehör skulle det vara? Reklamen har öst över oss förslag på den perfekta julen. Maten, inredningen, godiset, klapparna...listan kan göras hur lång som helst. Ernst har med ett leende tipsat oss om julmyset i de levande ljusens sken och invaggat förhoppningar hos oss om att i år skall allt vara hembakt och egenhändigt ihopknåpat vare sig det är stöpta ljus eller dörrkransar. Vi måste fira och det ordentligt. Men vad är det vi firar?
Precis som alla andra år vill vi, önskar vi och längtar vi så mycket. För någon blev förväntningarna eller stressen för stor. Jag funderar ibland på alla dessa krav som livet runt omkring eller rent av vi själva ställer på oss. Julen är ett sånt tillfälle då kraven borde läggas åt sidan, för vad handlar julen om?

Nostalgibilder bjöd jag på i förra inlägget, här kommer en till. Den gamla kyrkan jag fick som liten av min faster. En liten kyrkoherde och änglar har flyttat in på senare år.

Är det där jag hittar julen?

Dessa tankebanor startade i källarförrådet för ett par dagar sedan. Kollade om möjligtvis någon mer julpryl skulle fram. Aha, där har vi den gamla julkrubban. Brukar ha den framme i en glaskupa. Finns egentligen både stall, herdar, vise män och en hel armé av djur. När jag nu stod där upptäckte jag att Jesusbarnet saknades. Då var det ju helt meningslöst att sätta fram det andra, utan Jesusbarnet gick det ju inte.Till slut hittade jag Jesusbarnet på botten av lådan, visserligen med nästan hela huvudet av. Lite superlim så var det fixat.
Vad jag egentligen ville säga med detta var att jakten på julen misslyckas om vi bara håller oss till yttre ting. Julens innersta handlar om närhet, värme och gemenskap. Stallet, symbolen för enkelhet långt bortom glittrande julbelysningar. Inget stall utan Jesusbarnet, ingen jul utan kärlek och medmänsklighet.
Du har tappat din jul och din julefrid, du stressade barn i tiden.
Nu sitter du åter i soffans hörn och stirrar så övergiven.
Vad är det du glömt, vad är det du saknar?
Tänk efter nu, innan ljusen har slocknat,
du stressade barn av tiden.

(inspirerad av Ferlin...)

Önskar er alla en innerligt fin fortsättning på julhelgen, fylld med värme och gemenskap.


1 kommentar: