fredag 24 oktober 2014

I mina gömmor

Så kom den efterlängtade fredagen, den där speciella ni vet när ledighet väntar. Av blotta tanken på kommande ledighet hade jag energi nog att sätta igång och fortsätta mitt omtalade slit o släng-arbete. Nu blev det inte så mycket släng men den där omfördelningen eller flytta-runt-byta-plats rönte framgång. Och vilka upptäckter gör man inte då i sina gömmor!
Man glömmer ju bort vad man hittar på loppis och stuvar in i sina lådor. Nu ska här bli ordning på torpet. Det nya skåpet rymmer mina fina dukar som nu ligger prydligt, sorterade efter linne, broderade och virkade.
Och visst har man blivit lite störd när man städar och sorterar med tända ljus och mobilen till hands för att fota. Men jag vill gärna visa dessa fina handarbeten och kvinnokraft som jag fyndad.
När jag sorterade juldukarna kom till och med en liten jullängtan fram. 
I mina gömmor hittar jag också en hel del dukar jag broderat. Sommaren är tiden för broderier medan vintern är mera tid för att sticka och virka. Den grå duken är loppisfynd.
Här en brickduk, hålsöm och virkad spets infälld i kraftigt linne.
Sommardukarna får ligga och vila till nästa sommar. Duken med rosor i korsstygn är loppisfynd och de andra har jag broderat. Att brodera är ganska meditativt bara det inte är korsstygn som ska räknas, det har jag inte tålamod till.
Duken i mitten broderade jag när jag var tonåring. Den blå är en gammal linneduk som jag fick av min svärmor men som inte var broderad.

Sista bilden får bli en bild med några gamla dukar som väcker lite nostalgi. Den svarta är en sån där filtsak som är broderad. Är min mans mormor som broderat den.

Ibland återanvänder jag gamla dukar, broderier och allsköns handarbete och ger dem ett nytt liv i väskor, kuddar, gardiner eller kanske till och med kläder. En skatt väl värd att bevara i unika nya skepnader.

I morgon blir det sångövning och fest tillsammans med körvännerna. Kan man ha en bättre start på långledighet? 
Knappast.

3 kommentarer:

 1. Så många vackra textilier du har! Kul när man får ordning på prylarna dessutom, så man hittar! Jo, det är lätt att man stuvar undan och glömmer gamla fina loppisfynd...!

  Nej, bättre start på långledigheten kan man väl knappast ha! :)
  Ha en fin helg och sjung vackert!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Många vackra dukar
  ha en fin helg
  kram Rosa

  SvaraRadera
 3. Åh vilken skattgömma !!! - För det är verkligen textilskatt med en lång historia bakom sej. Tyvärr nervärderas kvinnors konstnärliga arbeten, så idag är dom inte mycket värda...Så sorgligt och orättvist mot dom som suttit många timmar för att åstadkomma allt detta unika och vackra.
  Varma kramar / Anneli

  SvaraRadera